Grzyby po niemiecku

Grzyby to dobry temat na wrzesień. Można powiedzieć, że zbieranie grzybów to nasza pasja narodowa. W niektórych krajach jest to zabronione pod groźbą kary pieniężnej.

Natomiast Niemcy z tego co widziałam, rzadko zbierają grzyby. Może nie lubią albo boją się zatruć.

Niemcy najbardziej cenią sobie kurki. Kupują te grzyby chętnie w sklepie i nawet przy drogach w Polsce. Natomiast dla naszych grzybiarzy prawdziwki to numer 1.

Podam kilka niezbędnych słówek dotyczących tego tematu.

Der Pilz – grzyb

Pilze im Wald sammeln – zbierać grzyby w lesie

Ich sammle Pilze im Wald – ja zbieram grzyby w lesie

Der Korb – koszyk

Der Wald – las

                       Pfifferlinge – kurki

Steinpilze – prawdziwki

Maronenpilze – podgrzybki

Die Trüffel – trufla

Der Giftpilz – trujący grzyb

Der Fliegenpilz – muchomor (połączenie muchy Fliegen i grzyba Pilz).

Im Korbchen habe ich nur essbare Pilze – w koszyczku mam tylko jadalne grzyby

Giftige Pilze – trujące grzyby

Grzyby i inne runo leśne możemy zbierać w lesie latem i jesienią. Myślę, że warto skupić się nad tych najbardziej popularnych gatunkach. Bardzo smakują Niemcom kurki, prawdziwki, no i trufle, które są niestety niedostępne dla zwykłych zbieraczy.  

Steinpilz

Steinpilz schmeckt sehr gut!

Borowik smakuje dobrze

Oprócz grzybów zbieramy w lesie owoce:

Blaubeeren – jagody

Himbeeren – maliny

Walderdbeere – poziomki

Die Krause Glocke – kręcony dzwonek

schmecken – smakować

Die Petersilie – pietruszka

Die Sahne – śmietana

Gekochte Pilze – gotowane grzyby

Die Kartoffeln

Das Fleisch – mięso

Krause Glocke

W Niemczech jadłam jednak grzyby, których w Polsce nigdy nie próbowałam. Ten grzyb nazywa się Krause Glocke . Smakuje fantastycznie a wygląda jak żółta gąbka i rośnie na pniach drzew. Przyjaciele z leśniczówki niemieckiej uwielbiali te grzyby. Krause Glocke gotuje się w wodzie z pietruszką, dodaje na koniec śmietany. Do tego ziemniaki i jakieś mięso, aby był pełny obiad. Polecam tego grzyba!!! Można go też znaleźć w polskich lasach.

®2015 Copyright by Beata Jodel

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*