Jajko wielkanocne po niemiecku

Jajko wielkanocne po niemiecku to różne postacie jajek do konsumpcji. Cały rok jajka są nieodłącznym elementem naszej kuchni, ale na Wielkanoc w szczególności.

Das Osterfest, po łacinie „pascha”, po hebrajsku „pessach” jest najważniejszym świętem dla Chrześcijan. Dokładne znaczenie tego słowa nie jest wyjaśnione. W języku starogermańskim może oznaczać chrzest w czasie nocy wielkanocnej.

Wie feiert man Ostern?

Jak świętuje się Wielkanoc? Oczywiście z racji genezy tego święta ważne są obrzędy kościelne w czasie Triduum Paschalnego, które składa się z następujących dni (wszystkie dni tygodnia są rodzaju męskiego):

Gründonnerstag – Wielki Czwartek

Karfreitag – Wielki Piątek

Karsamstag – Wielka Sobota

Poczytasz o tym więcej w moim : WPISIE O WIELKANOCY

Oprócz duchowego przeżywania Świąt Wielkiej Nocy przygotowuje się mnóstwo tradycyjnych potraw. Na pewno prym wiodą jaja pod różną postacią jako danie główne oraz jaja jako składniki innych potraw. Mamy następujące rodzaje dań w postaci jaj:

Schokoladeneier – jajka czekoladowe

bemaltes Osterei – pisanka wielkanocna

gefühlte Eier – jaja faszerowane

Eier mit Mayonnaise – jajka z majonezem

gekochte Eier mit rote Rübe und Meerrettich – gotowane jajka z ćwikłą i chrzanem

pochierte Eier – jaja w koszulkach

Spiegeleier – jaja sadzone

Rührei – jajecznica

weich gekochtes Ei – jajko na miękko

hart gekochtes Ei – jajko na twardo

das Osterei – jajo wielkanocne lub święcone

Jakie znaczenie ma jajko w czasie Wielkanocy?

Woher kommt das Osterei?

Jajo jest składnikiem wielu potraw wielkanocnych i symbolem nowego życia, dlatego warto mu poświęcić trochę uwagi. Jajko jest uznawane również jako symbol płodności i w czasie Wielkanocy pełni podobną rolę jak opłatek w czasie Wigilii Bożego Narodzenia. Dzielimy się nim z rodziną i przyjaciółmi przy stole wielkanocnym. Już w starożytnych czasach jajka były na różne sposoby dekorowane. A jak Wy malujecie skorupki jajek? Ja przeszłam wszystkie etapy okraszania, ale najlepsze i najwygodniejsze jest dla mnie gotowanie jajek w łupinach cebuli (Zwiebelschalen). To skuteczny i ekologiczny sposób barwienia. Dzięki temu skorupki uzyskują piękny ciemnoczerwony kolor. Żadne farbki tego nie zastąpią. Farbki to chemia, która moim zdaniem nie daje takiego ładnego efektu jakiego oczekujemy.

Jajko wielkanocne po niemiecku ma również swoją historię i tradycję w Niemczech.

Schöne Ostern wünsche ich dir!!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*