Szparagi w niemieckiej kuchni

Szparagi w niemieckiej kuchni zajmują bardzo wysokie miejsce. Niemcy uwielbiają to warzywo i starają się go jeść jak najwięcej.

Mamy obecnie sezon szparagowy, który trwa od początku maja do 24 czerwca. Wiem o tym dobrze, ponieważ pracowałam kiedyś w Niemczech przy zbiorach i sortowaniu szparag. Niemcy w tym czasie spożywają dużo szparag, które uważają za wielki smakołyk (die Köstlichkeit) zawierający mnóstwo zdrowych składników. Wykonanie popularnej niemieckiej potrawy jest dość proste.

Opiszę to w punktach:

1. Kluczowe jest właściwe obranie szparagów tak aby pozbyć się łyka (obiera się od główki w dół specjalnym nożykiem lub obieraczką (Spargelschäler). Samej główki się nie obiera. Obieranie zaczyna się pod nią.

2. Szparagi gotuje się w dużym garnku w wodzie dodając pół na pół soli i cukru w zależności od ilości (das Salz und der Zucker)

3. Obrane ziemniaki gotuje się w wodzie z solą (die Salzkartoffeln)

4. Szynkę wędzoną (np. parmeńską) kroi się w plastry i doprawia mielonym pieprzem (der Pffefer)

5. Szparagi i ziemniaki należy polać stopionym masłem (die Butter)

6. Jedzenie jest gotowe (Das Essen ist fertig). 

Na czym polega prostota tego dania? Ugotowanie ziemniaków jest proste. Szynka wędzona nie podlega żadnej obróbce. Jedynie najtrudniejsze jest właściwe obranie szparag i ugotowanie odpowiednią ilość czasu. Danie smakuje fantastycznie (das Gericht schmeckt fantastisch).

Der Spargel – szparag

Geräucherter Schinken – wędzona szynka

Salzkartoffeln – kartofle solone

Oprócz tego mamy jeszcze inne rodzaje ziemniaków:

Pellkartofellnkartofle gotowane w łupinach

Bratkartoffeln – kartofle smażone

Pommes frites – frytki

Szparagi w niemieckiej kuchni muszą pojawić się w Zielone Świątki (Pfingsten) i Wniebowzięcie (Himmelfahrt) oraz w każdą niedzielę w sezonie szparagowym.

Szparagi (inna nazwa Asparagus) nazywane są również królewskim daniem, ponieważ były przysmakiem króla Ludwika XIV. Wspominał o nich też Adam Mickiewcz w "Panu Tadeuszu". W Polsce są uprawiane, ale 70% wysyłana jest na eksport właśnie do Niemiec.

Dlaczego warto jeść szparagi? Szparagi warto jeść nie tylko ze względu na dobry smak. To bardzo zdrowe warzywo, ponieważ to skarbnica wielu cennych witamin i minerałów.

Szparagi są źródłem:

 

– kwasu foliowego (a więc zalecane dla kobiet w ciąży lub starających się o dziecko)

– duża zawartość białka chroniąca przed nowotworami i chorobą Alzheimera

– duża zawartość inuliny, która zapewnia sprawne działanie układu pokarmowego

– witamina A, B, C

– wapń i błonnik (kiedyś leczono szparagami artretyzm i reumatyzm)

– jako afrodyzjak (zwiększa potencję)

– niska kaloryczność

– ponadto usuwa toksyny z organizmu

Tak więc szparagi to samo dobro, które niestety w Polsce nie jest doceniane. Większość z nas wie, że są szparagi białe, zielone, w puszkach, słoikach a niektórzy (o zgrozo!) mylą je nawet z fasolką szparagową.

Zachęcam do zrobienia tej prostej potrawy. Zupa szparagowa krem (die Spargelsuppe) jest również bardzo pyszna ale o tym innym razem.

Achtung! Obrane szparagi można zamrozić (einfrieren) i zjeść poza sezonem. Niemcy co prawda uważają, że tylko świeże (frische) są smaczne, ale ja jestem innego zdania.

Jeśli chcesz poczytać o mojej pracy przy zbiorach szparag to WEJDŹ NA TEN WPIS

Szparagi w niemieckiej kuchni zajmują jedno z głównych miejsc. Jest taki zwyczaj w Niemczech, że czasie zbiorów należy je kupować najlepiej bezpośrednio na plantacji aby były całkiem świeże.

®2016 Copyright by Beata Jodel

 

 





 

 

 

 

 

 

 

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*