Zupa szparagowa po niemiecku

Zupa szparagowa po niemiecku to przepis pochodzący z niemieckiej kuchni.

Niemcy są fanami szparag, więc pora na kolejny przepis szparagowy. Akurat teraz mamy sezon szparagowy, który potrwa do ok. 24 czerwca. W Polsce szparagi nie zyskały wielkiej popularności, choć coraz częściej można je spotkać w sklepach i restauracjach. W niemieckiej kuchni zupa szparagowa (die Spargelsuppe) cieszy się dużym powodzeniem, dlatego o niej dzisiaj piszę.
Jako baza do tej zupy posłuży wywar z gotowanych szparag. Można gotować całe szparagi (pokrojone na kawałki) albo tylko krótkie szparagi tzw. główki (die Köpfe). W procesie ścinania szparag na polu czasem utnie się zbyt krótką szparagę i można je wtedy przeznaczyć na zupę szparagową. Na zupę można również przeznaczyć najtańsze cienkie szparagi (der Spargelbruch). 

Zutaten für 4 Personen (składniki na 4 osoby):

•  250 g Spargel
•  40 g Butter (masło)
•  1 liter Spargelwasser mit 0,5 l Brühe (woda ze szparag z bulionem)
•  Eine groβe Kartoffel (duży ziemniak)
•  Eine Zwiebel (cebula)
•  5 El Süße Sahne (5 łyżek słodkiej śmietany 36%)
•  Zucker, Salz, Pfeffer und Zitronensaft (cukier, sól, pieprz i sok z cytryny)

Rezept für Spargelcremesuppe (przepis na zupę krem ze szparagów):

•  Umyj szparagi i obierz. Uwaga ! Samej główki się nie obiera tylko tą część poniżej). Do obierania najlepiej użyć specjalnej obieraczki szparagowej dostępnej w sklepach. Pokrój na kawałki ok. 3 cm.
•  Same główki szparag oddziel od reszty (krojąc na kawałki ok. 2 cm) a resztę kawałków szparag gotuj w wodzie z łyżeczką cukru i soli
•  Cebulę i ziemniak obierz ze skóry, pokrój w kostkę, a następnie wrzuć do garnka razem ze szparagami (bez główek)
•  całość zalej wodą z bulionem i gotuj ok. 30 min, aż warzywa staną się miękkie.
•  Zawartość garnka zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem, a następnie dodaj masło i śmietanę. Gotuj jeszcze kilka minut na małym ogniu.
•  Podczas gotowania zupy w osobnym garnku zagotuj główki szparagów przez max 5 min we wrzącej, trochę osolonej wodzie. Główki są miękkie, więc nie potrzebują długo się gotować
•  Następnie dodaj pieprz i trochę soku cytrynowego do smaku
•  Zmiksowaną zupę podawaj z główkami szparag. Ich smak jest bardzo wykwintny, różniący się nieco od reszty szparag. Będzie to wspaniały dodatek do zupy.

Obrane szparagi można z powodzeniem mrozić i mieć to warzywo przez cały rok. Niestety szparagi z puszek nie są już tak smaczne.

Zupa szparagowa po niemiecku to zestawienie składników i przepis na wspaniałą, sezonową zupę.

Warto spróbować czegoś nowego, zwłaszcza że szparagi posiadają wiele cennych witamin. Przeczytaj o tym w innym : MOIM WPISIE.

®2018 Copyright by Beata Jodel

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*