Zupa szparagowa po niemiecku to przepis pochodzący z niemieckiej kuchni.
Niemcy są fanami szparag, więc pora na kolejny przepis szparagowy. Akurat teraz mamy sezon szparagowy, który potrwa do ok. 24 czerwca. W Polsce szparagi nie zyskały wielkiej popularności, choć coraz częściej można je spotkać w sklepach i restauracjach. W niemieckiej kuchni zupa szparagowa (die Spargelsuppe) cieszy się dużym powodzeniem, dlatego o niej dzisiaj piszę.
Jako baza do tej zupy posłuży wywar z gotowanych szparag. Można gotować całe szparagi (pokrojone na kawałki) albo tylko krótkie szparagi tzw. główki (die Köpfe). W procesie ścinania szparag na polu czasem utnie się zbyt krótką szparagę i można je wtedy przeznaczyć na zupę szparagową. Na zupę można również przeznaczyć najtańsze cienkie szparagi (der Spargelbruch).
Zutaten für 4 Personen (składniki na 4 osoby):
• 250 g Spargel
• 40 g Butter (masło)
• 1 liter Spargelwasser mit 0,5 l Brühe (woda ze szparag z bulionem)
• Eine groβe Kartoffel (duży ziemniak)
• Eine Zwiebel (cebula)
• 5 El Süße Sahne (5 łyżek słodkiej śmietany 36%)
• Zucker, Salz, Pfeffer und Zitronensaft (cukier, sól, pieprz i sok z cytryny)
Rezept für Spargelcremesuppe (przepis na zupę krem z białych szparag):
• Umyj szparagi i obierz. Uwaga ! Samej główki się nie obiera tylko tą część poniżej). Do obierania najlepiej użyć specjalnej obieraczki szparagowej dostępnej w sklepach. Pokrój na kawałki ok. 3 cm.
• Same główki szparag oddziel od reszty (krojąc na kawałki ok. 2 cm) a resztę kawałków szparag gotuj w wodzie z łyżeczką cukru i soli
• Cebulę i ziemniak obierz ze skóry, pokrój w kostkę, a następnie wrzuć do garnka razem ze szparagami (bez główek)
• całość zalej wodą z bulionem i gotuj ok. 30 min, aż warzywa staną się miękkie.
• Zawartość garnka zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem, a następnie dodaj masło i śmietanę. Gotuj jeszcze kilka minut na małym ogniu.
• Podczas gotowania zupy w osobnym garnku zagotuj główki szparagów przez max 5 min we wrzącej, trochę osolonej wodzie. Główki są miękkie, więc nie potrzebują długo się gotować
• Następnie dodaj pieprz i trochę soku cytrynowego do smaku
• Zmiksowaną zupę podawaj z główkami szparag. Ich smak jest bardzo wykwintny, różniący się nieco od reszty szparag. Będzie to wspaniały dodatek do zupy.
Obrane szparagi można z powodzeniem mrozić i mieć to warzywo przez cały rok. Niestety szparagi z puszek nie są już tak smaczne.
Zupa szparagowa po niemiecku to zestawienie składników i przepis na wspaniałą, sezonową zupę.
Warto spróbować czegoś nowego, zwłaszcza że szparagi posiadają wiele cennych witamin. Przeczytaj o tym w innym : MOIM WPISIE.
®2018 Copyright by Beata Jodel
Zupy szparagowej nie jadłam, za to cebulową, na którą Polacy się zawsze dziwili.
A jaka potrawa zaskoczyła inne osoby?
Niemcy byli zaskoczeni flakami w Polsce. My byliśmy zaskoczenie wielki ozorem na talerzu. Trochę spróbowałam ale dalej nie mogłam się zmusić.